Calendari Solidari 2017

Justícia i Pau de Manresa ens va facilitar els Calendaris Solidaris, com ja ve fent des del 2002. Al mes de gener se’n penjà un a la cartellera de cada classe i es va preparar una activitat per treballar-lo a les tutories d’ESO i de 1r de batxillerat.

El calendari l’elabora la Comissió de l’Agenda Llatinoamericana i forma part dels materials pedagògics de l’Agenda. Cada mes està dedicat a una persona o col·lectiu que hagi lluitat per la justícia, la pau, la defensa del medi ambient, la denúncia de les violacions dels drets humans, la promoció del desenvolupament … Tot seguit aportem alguns exemples del calendari d’enguany.

Mes de març: Ens tenen por perquè no els tenim por.

El dia 3 de març de 2016, Berta Cáceres,  líder del moviment indígena que aglutina més de 200 comunitats natives i que és un referent del món ecologista combatiu, va ser assassinada a trets a casa seva.

Mes d’abril: J. Watson i F. Crick són considerats els descobridors de l’estructura de l’ADN, ignorant l’aportació cabdal de R.E. Franklin“.

Rosalind Elsie Franklin fou la primera persona a proposar l’estructura helicoïdal de l’ADN, però la seva mort prematura el 16 d’abril de 1958 li va impedir ser premiada amb el Nobel.

Mes de juny: Allò que s’ha fet ja no es pot desfer, però es pot evitar que torni a passar.

El 14 de juny de 1942 Anna Frank inicià el seu diari, que havia estat un regal d’aniversari. Les darreres anotacions porten la data de l’1 d’agost de 1944.

Mes de juliol: Com més petit és el cor, més odi amaga.

El 15 de juliol de 1979 va morir la poetessa uruguaiana Juana de Ibarborou, coneguda com a Juana de América.

Per més informació de cada efemèride es pot consultar a: www.llatinoamericana.org